Skip to main content

Maak jij je schuldig aan het gebruik van eenvoudige wachtwoorden? Heb je voor verschillende accounts hetzelfde wachtwoord? En verander je dat wachtwoord nooit? Dan is dit de dag voor jou!

Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. 16% van de mensen gebruikt zijn of haar voornaam in een wachtwoord en 3 op de 5 Nederlanders heeft één wachtwoord voor meerdere websites. Dat weet elke hacker. Onveilig dus. Het is belangrijk dat je een sterk wachtwoord kiest. Maar het is natuurlijk ontzettend lastig om voor elke website een ander sterk wachtwoord te maken en te onthouden. Hoe je een sterk wachtwoord kiest en gemakkelijk meerdere wachtwoorden kan managen leggen we in dit artikel uit.

Tip#1 Gebruik een zin als wachtwoord

Hoe langer het wachtwoord, hoe minder gemakkelijk het te raden is. Vaak is de richtlijn minimaal acht tekens, maar dit is eigenlijk te weinig. Beter gebruik je een hele zin. Met hoofdletters, spaties, cijfers en speciale tekens. Zolang het voor jou maar te onthouden is en anderen er niet achter kunnen komen.

Tip#2 Gebruik letters, cijfers en symbolen

Gebruik een combinatie van diverse tekens zoals hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Het wachtwoord wordt lastiger te kraken omdat er meerdere combinaties mogelijk zijn.

Tip#3 Kies geen voor de hand liggende informatie

Verwerk geen eenvoudig te raden combinaties zoals namen, geboortedata of adressen.

Tip#4 Gebruik voor elk account een ander wachtwoord

Uiteraard is het makkelijker als je één wachtwoord voor al je accounts hebt, maar als eenmaal het wachtwoord gekraakt is, dan hebben kwaadwillende direct toegang tot meerdere accounts waar je gebruik van maakt. Niet veilig dus! Tip: gebruik een wachtwoordmanager. Dit is een digitale ‘kluis’ waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan.

Tip#5 Verander je wachtwoord minimaal eens in het half jaar

Wanneer iemand je wachtwoord heeft gevonden, stuurt diegene meestal geen mailtje om jou dat te vertellen. Met andere woorden: vaak weet je het niet als je wachtwoord door een datalek op straat ligt of door een hacker is buitgemaakt. Het is dan ook slim om je wachtwoord(en) regelmatig te veranderen. Zo weet je zeker dat mensen die een oud wachtwoord van je hebben niet bij je internetbankieren of een ander account kunnen komen.

TopwerkgeversVacatures
27 augustus 2021

Werken bij beuken’essers als Commercieel Medewerker Binnendienst

Werk mee aan het geluk van de relaties Beuken’essers is continu in beweging om voor alle relaties meer dan een traditionele verzekeringsadviseur te zijn. De…
Tips
20 augustus 2021

Krijg een complete CV makeover in augustus!

Bij Flexibility Limburg zien we dagelijks vele tientallen CV's, dus wij weten inmiddels wat werkt en wat niet. And guess what? We gaan jou aan…
Tips
18 augustus 2021

Hoe je na de vakantie een vliegende start maakt

Lekker man, je bent op vakantie geweest en weer helemaal zen. Niet alleen zie je er gebruind uit, dankzij de vrije tijd heb je het…

Leave a Reply