Skip to main content

De zomervakantie staat voor de deur, dus hoog tijd om eens lekker bij te lezen. We delen 16 boeken die we onlangs gelezen hebben of waar we zelf de komende tijd aan gaan beginnen. Veel leesplezier! 

De tips van Paul Bergs

Wouter de Vries Jr. & Thiemo van Rossum: Blauwe bananen
“De centrale vraag in dit boek is: waarin is jouw organisatie of onderneming uniek? Het is de kunst om je te onderscheiden en in een situatie van concurrentie onderscheidend te zijn om zo aantrekkelijk te worden voor potentiële klanten. Of in termen van de titel van dit boek: Wat is jouw blauwe banaan? In het geval van personeelswerving uitermate relevant, aangezien er in Nederland maar liefst 22.000 ondernemingen ingeschreven staan als intermediair bij de Kamer van Koophandel.”

Marc Hendricks: Muhammad Ali
“Ik lees graag biografieën van bekende sporters. Het zijn vaak verhalen over doorzettingsvermogen, tegenslagen overwinnen en een absolute wil om de beste te worden. Dit boek geeft daarnaast ook een tijdsbeeld van de Verenigde Staten vanaf de jaren ’50. Als je leest met wat voor problemen Ali al vanaf jonge leeftijd te maken krijgt, worden zijn prestaties des te indrukwekkender.”

Dusan Djukic: Straight-Line Leadership
“Dit is een boek dat ik vermoedelijk om de paar maanden uit de kast ga pakken. Djukic presenteert zijn ideeën over persoonlijke effectiviteit en hoe je van ideeën tot resultaten komt. De kern is keuzes maken, je niet laten afleiden en onmiddellijk overgaan tot actie. Daar komt ook de naam van zijn methodiek en dit boek vandaan: in een rechte lijn op je doel af. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat er ondernemers of managers zijn die dit geen waardevol boek zouden vinden!”

Elize Wind: Multipliers
“Multipliers zijn leiders die hun ervaring en inzichten inzetten om de denkkracht en capaciteiten van hun mensen te laten groeien. En als die dat vervolgens zelf ook gaan doen, ontstaat er dus het zogenaamde multipliereffect. Nou, uiteraard wil ik graag zo’n leider zijn, dus ik lees het boek momenteel met grote interesse.”

De tips van Anouk Hendriks

Adjiedj Bakas: Donkerblank
“Bakas weet je telkens weer aan het denken te zetten en dat spreekt me wel aan. Hij provoceert natuurlijk graag en ik ben het ook niet altijd eens met zijn ideeën, maar het is prettig als iemand je af en toe anders naar zaken laat kijken.”

Elke Wiss: Socrates op sneakers
“De methode van Socrates is bekend: door zijn gesprekspartners vragen te stellen steeds dichter bij de waarheid te komen. Wiss laat zien dat goede vragen stellen (en luisteren natuurlijk) de kern is van oprechte aandacht en tot verdieping van relaties en vriendschappen leidt. Dat is overigens nog niet zo eenvoudig, aangezien jezelf vaak te snel mee wil inhaken op een antwoord. Wachten tot iemand helemaal is uitgepraat, is al een hele goede eerste stap.”

Thijs Launspach: Werken met millennials – Leidinggeven aan een nieuwe generatie
“De verschillen tussen generaties op de werkvloer blijf ik erg boeiend vinden. Een paar jaar geleden heb ik ‘Fokking Druk’ van dezelfde auteur gelezen (ook een aanrader trouwens!), dus dit boek stond al een tijdje op mijn leeslijst. Millennials zouden ambitieus, maar ook stressgevoelig. Launspach doet handreikingen aan managers over hoe je het beste met ze om kunt gaan. Ook interessant als werkt in de recruitment natuurlijk!”

Lucinda Riley: De zeven zussen
“Zo’n beetje al mijn vriendinnen zijn deze reeks aan het lezen, dus de boeken zijn vaak gespreksonderwerp. Nu de vakantie voor de deur staat en ik eigenlijk ook wel gewoon zin heb in een luchtig boek, ga ik er toch maar eens aan beginnen. Ik hoop dat ik de serie net zo mooi ga vinden als mijn vriendinnen, want dan ben ik de komende tijd wel onder de pannen op leesgebied!”

De tips van Joep Zwikker

Rutger Bregman: Alle mensen deugen
“Als je gelooft dat de samenleving maakbaar is en utopisch denken de wereld kan veranderen, dan is het wel een voorwaarde dat de mens van nature goed is. Dat is dus ook precies wat Bregman vertelt in Alle mensen deugen. Aan de hand van talloze beroemde voorbeelden legt hij dat er helemaal geen reden is om zo pessimistisch over onszelf te zijn. Een optimistisch en leerzaam boek.”

Rutger Bregman: Gratis geld voor iedereen
“Volgens Bregman is armoede gewoon een gebrek aan geld. Dus stelt hij voor iedereen een basisinkomen te geven en vertelt hij dat experimenten met het basisinkomen en wetenschappelijk onderzoek aantonen dat mensen gewoon blijven werken, dat ziektekosten dalen en de schoolprestaties van kinderen verbeteren. Dat een basisinkomen dus goedkoper is dan armoede opvangen in de huidige verzorgingsstaat.”

Arjen Lubach: Stoorzender
“Ik vind het echt verschrikkelijk zonde dat Zondag met Lubach gestopt is. Dit boek heb ik meteen na afloop van de laatste uitzending gekocht. Lubach schrijft eigenlijk een heel boek vol over zichzelf en wat hij meemaakt. Het staat vol mooie verhalen, goede quotes en grappige anekdotes. En tot slot fileert hij nog even haarscherp het fenomeen sociale media.”

Margriet Sitskoorn: Het maakbare brein
“Dit boek neem ik deze zomer mee op vakantie. Margriet Sitskoorn toont aan hoe mensen door hun gedrag zélf hun hersenen kunnen vormen en zo beter kunnen functioneren. Dat klinkt verschrikkelijk interessant, dus ik ben erg benieuwd.”

De tips van Maarten Vodeb

Glenn Elliott & Debrah Corey: Build It
“Dit is een mooi, praktisch en soms zelfs grappig boek over engagement. Het is gebaseerd op een helder model (de brug) dat alle noodzakelijke factoren samenbrengt, maar er ook orde in aanbrengt en de samenhang benadrukt. Aanrader voor iedereen die met engagement aan de slag wil.”

Adam Horowicz & Mike Diamond: Beastie Boys Book
“Ad Rock en Mike D (MCA overleed in 2011) blijken geweldige verhalenvertellers. De prachtige anekdotes buitelen over elkaar heen, maar er is ook veel ruimte voor invalshoeken van anderen, tekeningen, foto’s en zelfs playlists met muziek die de Beastie Boys inspireerden. Het beste boek over muziek dat ik in jaren gelezen heb.”

Jaron Lanier: Ten Arguments For Deleting Your Social Media Accounts Right Now
“Ik heb een haat-liefdeverhouding met social media als Facebook en Instagram. Ze zijn vrijwel onmisbaar in marketing en communicatie, maar persoonlijk heb ik steeds meer moeite met de oppervlakkigheid, de opdringerige reclames en de manier waarop er met privacy wordt omgesprongen. Dus ik ben het met bijna alle argumenten van Lanier om te stoppen eens, maar zal mijn accounts niet verwijderen, vrees ik.”

Esther van der Voort & Huibert-Jan van Roest: Weg met wollig
“Leuk boek dat je leert hoe je krachtiger gebruik kunt maken van taal. Vaak kunnen e-mails, notities, rapporten en adviezen trouwens ook de helft korter. Dit boek laat zien hoe je dat aanpakt door een aantal scenario’s te bespreken die iedereen wel eens heeft meegemaakt. Het gaat overigens niet alleen over geschreven tekst. Ook spreken in het openbaar komt uitgebreid aan de orde.”

Blog
17 januari 2024

Millennials op de werkvloer

Kenmerken van Millennials op de werkvloer 1. Digitale vaardigheden Millennials zijn opgegroeid te midden van digitale technologieën en beschikken over sterke vaardigheden op het gebied…
Blog
25 oktober 2023

Skill-based hiring: Werkgever durf jij de sprong te maken?

In een wereld waar de banenmarkt constant op en neer gaat en waar je snel moet anticiperen op zaken, is het vinden van de juiste…
Blog
10 oktober 2023

‘Skill-based hiring’: optimaliseren van talentwerving in de moderne arbeidsmarkt

In onze razendsnelle arbeidswereld gebeurt er iets spannends in de manier waarop we mensen aannemen. Het heet 'skill-based hiring', en het draait allemaal om wat…