Skip to main content

Het is een veel voorkomend fenomeen in vacatureteksten: de term ‘opdrachtgever.’ Recruiters noemen dan niet expliciet de organisatie voor wie ze werven. Zonde, want door die vaagheid haken kandidaten af en dat scheelt dus geschikte sollicitanten. In dit artikel leggen we uit waarom wij graag jouw bedrijfsnaam noemen (en waarom we dat soms noodgedwongen niet doen). 

Er zijn grofweg twee redenen waarom de naam van een organisatie niet wordt genoemd in een vacaturetekst. Er zijn bedrijven die het niet willen. Omdat ze niet willen laten merken dat ze een recruitmenbureau hebben ingeschakeld of omdat de vacature ter vervanging van een medewerker is die nog van niets weet. Vaker kiezen recruiters ervoor omdat ze een vacature niet exclusief in bemiddeling hebben.

Waarom noemen we in zo’n geval de opdrachtgever niet? Omdat recruiters dan bang zijn dat kandidaten solliciteren bij het bedrijf zelf en de recruiter met lege handen achterblijft. Vacatureteksten worden dan vager gehouden om sollicitanten niet in een vroegtijdig stadium te verliezen. We werken voor het grootste gedeelte no cure no pay, dus zonder plaatsing zijn onze inspanningen voor onze eigen rekening. Dan is het dus zonde om geschikte kandidaten aan te trekken, maar niet de kans te krijgen ze te bemiddelen.

Het resultaat is niet optimaal: vage teksten, die dus minder geschikte kandidaten aantrekt. Dat is ook een van de belangrijkste redenen dat we liever op basis van exclusiviteit werken. De zekerheid dat we volledig transparant kunnen werken, levert meer en betere resultaten op. Zeker in een krappe arbeidsmarkt is ‘meezoeken’ met de werkgever zelf of tegelijkertijd met andere intermediairs niet aantrekkelijk.

We hebben afgelopen jaar regelmatig tegen organisaties gezegd dat we liever wachten totdat andere bureaus klaar zijn en we daarna op basis van exclusiviteit ons wervingsapparaat opstarten. We hebben al heel vacatures, dus als we een nieuwe vacature aannemen, willen we er ook effectief en slagvaardig mee aan de slag kunnen. Daar passen vage vacatureteksten die kandidaten afschrikken niet bij.

Kortom, vul de vacature zelf in of schakel een intermediair in die niet met jouw eigen recruiters of met andere recruiters hoeft te concurreren. De daarmee gepaard gaande focus en transparantie levert sneller betere kandidaten op. En dat is toch in ieders belang?

BlogLearn Library
20 maart 2023

Ben jij een ´Quiet Quitter´?

Ik hoor je denken; wat is een Quiet Quitter of Quiet Quitting? De term is ontstaan op TikTok en verwijst naar werknemers die zich niet…
BlogNieuwsOnboarding
10 maart 2023

Charlotte van Keulen over haar eerste week bij Flexibility Limburg

Mijn eerste volle werkweek zit erop! Op woensdag 1 maart ben ik begonnen als Marketeer bij Flexibility Limburg. Eerste indruk? Wat een verademing! Contract getekend…
Blog
16 januari 2023

Personeel werven in 2023

Van zoeken naar vinden, van vinden naar behouden Het is niemand ontgaan dat 2022 een grote uitdaging bleek om personeel te vinden voor het aanzienlijke…