Skip to main content

Samen met Financieel Directeur en mede-eigenaar Roy Reulen van Metals Chemicals Maastricht (MCM) bespreekt Paul Bergs thuiswerken en hun persoonlijke drive. 

“Al voor de coronacrisis merkte je dat moderne werknemers aan het veranderen zijn. Salaris zakt in het prioriteitenlijstje ten koste van meer vrijheid.”

Thuiswerken is door het uitbreken van de Corona heel normaal geworden. De verwachting is dat nu de crisis op zijn einde loopt thuiswerken voor veel werknemers een vast onderdeel van hun werkweek blijft. Dat betekent wel dat organisaties hun manier van aansturen moeten aanpassen.

Paul Bergs gaat erover in gesprek met Roy Reulen, Financieel Directeur en mede-eigenaar van Metals Chemicals Maastricht.

Metals Chemicals Maastricht BV (MCM) houdt zich sinds de oprichting in 1993 voornamelijk bezig met de inzameling, opslag en verwerking van hoofdzakelijk zinkhoudende residuen en het vervoer daarvan naar de eindgebruiker. Deze residuen worden gebruikt als secundaire grondstof voor de productie van zinkmetaal, zinkoxide en andere zinkhoudende grondstoffen en halffabrikaten.

Jaarlijks verhandelt en/of behandelt Metals Chemicals Maastricht ongeveer 60.000 ton zinkhoudende residuen, waarvan de helft in de locaties van MCM in Maastricht terechtkomt.

Paul Bergs: Hoe gaat MCM om met thuiswerken? Wordt dat een standaard arbeidsvoorwaarde nu mensen er door Corona aan gewend zijn?   

Roy Reulen: Al voor de coronacrisis merkte je dat moderne werknemers aan het veranderen zijn. Salaris zakt in het prioriteitenlijstje ten koste van meer vrijheid. Daar valt thuiswerken ook onder. Thuiswerken past in de veranderende tijden, waarbij corona voor een versnelde acceptatie heeft gezorgd. Daarnaast zijn er steeds meer tweeverdieners, die de zorg voor kinderen delen. Die ambiëren meer vrijheid bij het indelen van hun werkweek. We nemen echt afscheid van het traditionele beeld van vroeger. Daar zullen werkgevers in mee moeten gaan.

Dan moeten werkgevers wel een balans vinden tussen het controleren en vertrouwen van hun werknemers.

In principe komt het neer op duidelijke afspraken maken en zorgen dat de output van medewerkers inzichtelijk is. Werkgevers betalen mensen om taken te verrichten en zolang die taken gedaan worden, heeft niemand bezwaar tegen meer vrijheid. Als iemand een taak efficiënter uitvoert en hij hierdoor tijdswinst behaald kan hij of zij die best anders besteden. Omgekeerd geldt hetzelfde. Het is belangrijk om hier de juiste balans in te vinden, omdat vooraf niet altijd alles duidelijk te definiëren is. Daarom is het vertrouwen in je medewerker van cruciaal belang om thuiswerken tot een succes te maken voor beide partijen.

Dus als er duidelijke outputafspraken kunnen worden gemaakt, schenk je vertrouwen. Maar niet iedere functie leent zich voor werken op afstand.

Klopt, het is soms lastig om daar één lijn in te trekken. Bij MCM is thuiswerken eigenlijk geen optie, onze business leent zich er slecht voor. Dat komt niet alleen omdat we veel verschillende functies hebben bij MCM, maar de activiteiten gaan ook dag en nacht door. Medewerkers op sleutelposities heb ik sowieso liever hier op locatie. Als er snel bijgestuurd moet worden of er dreigt iets mis te gaan, is het lastig als ze er niet zijn. Ik denk dat we, net zoals zoveel bedrijven in Nederland, op termijn een nieuwe balans moeten vinden. Hoe gaat thuiswerken bij Flexibility Limburg?

In het begin van de coronacrisis zat ik er echt anders in dan nu. Niet alleen had ik mijn collega’s graag om me heen, ik wil ook zien en horen wat er gebeurt en waarmee ze bezig zijn. Toen dan ineens niet meer kon, vond ik dat best ingewikkeld. Inmiddels vaar ik meer op vertrouwen. Ik zie dat er doorgewerkt wordt, dat er resultaten worden geboekt. Mijn mensen hebben me laten zien dat een andere manier van werken en aansturen mogelijk is.

Er is wel discipline nodig om thuis een normaal werkritme aan te houden. Daar moeten veel mensen volgens mij nog aan wennen. Ik wil echt niet hebben dat men de hele dag andere dingen doet en dan  ’s avonds ineens hard aan de slag gaat. Bovendien wil ik dat iedereen bereikbaar is. Bereikbaarheid tussen bepaalde tijdstippen is echt een noodzakelijke voorwaarde. Even de kinderen ophalen is uiteraard geen probleem, maar geef het wel door. Collega’s moeten weten dat je even niet bereikbaar bent.

“Persoonlijke doelen zijn zakelijke doelen geworden sinds ik mede-eigenaar ben van MCM. Ik wil jaarlijks minimaal een volume van 100.000 mt. verkopen. Dat is op dit moment mijn ultieme streven.”

Waar ik daarnaast voor wil waken, is dat privé en werk teveel verweven raken. Werken met kinderen thuis gaat bijvoorbeeld niet. Dan kun je beter naar kantoor komen.

Juist, want je ziet het wel eens behoorlijk fout gaan. Ik had onlangs een issue met één van onze relaties en had onze contactpersoon aldaar dringend nodig. Moest ik tijdens de meeting wachten tot onze contactpersoon de kinderen gekalmeerd had. Dat kan eigenlijk niet, is niet professioneel. Ik vind het daarom een “must” dat je omstandigheden moet creëren die ervoor zorgen dat je thuis op hetzelfde niveau kunt presteren als op kantoor. Ik begrijp dat afgelopen jaar veel bedrijven en medewerkers geen andere keuze hadden en hebben proberen te roeien met de riemen die ze hadden. Dat hebben wij ook moeten doen, maar wil je naar een structurele verandering zal wel goed naar de randvoorwaarden gekeken moeten worden.

“Ik wil echt niet hebben dat men de hele dag andere dingen doet en dan  ’s avonds ineens hard aan de slag gaat.”

Wij doen nu echt heel veel online, waaronder de eerste kennismakingsgesprekken met kandidaten. Dat gaat boven verwachting goed en versnelt sollicitatieprocedures zelfs aanzienlijk. Een eerste kennismaking is snel gepland, al is het maar omdat reistijd geen rol speelt.

Ik doe het amper, maar als ik thuis werk, ben ik ook veel effectiever. Je wordt niet gestoord en er staan niet de hele tijd mensen aan je bureau. Plus je wint inderdaad al snel een uur aan reistijd per dag.

We hebben intern afgesproken dat we elkaar niet gaan bellen om het minste of geringste. Dan gun je elkaar focus en aandacht voor de dingen waar je nu mee bezig bent.

Heb jij eigenlijk altijd een eigen zaak gehad of heb je hiervoor in loondienst gewerkt?

Ik ben 9 jaar geleden voor mezelf begonnen. Daarvoor werkte in inderdaad in loondienst, maar ik had al redelijk snel het voornemen om een eigen onderneming te starten. Ik heb altijd een stevige commerciële drive en doorzettingsvermogen gehad en ik wilde dat uiteindelijk voor mezelf gaan inzetten. Niet in een bedrijf, maar aan een bedrijf werken.

Ik weet nog dat ik toen ik 14 was tegen mijn moeder zei “Op mijn 40e ben ik miljonair.” Daar moest ze natuurlijk heel hard om lachen. Het is niet gelukt trouwens! Maar dat streven naar succes en ondernemen zat er al vroeg in en heeft me nooit meer verlaten.

Heb je nog steeds zo’n concreet persoonlijk doel?

Persoonlijke doelen zijn zakelijke doelen geworden sinds ik mede-eigenaar ben van MCM. Ik wil jaarlijks minimaal een volume van 100.000 mt. verkopen. Dat is op dit moment mijn ultieme streven. Dan tel je als groothandel of productiebedrijf echt mee en daar haal ik mijn drive uit. Iedere dag hard werken om dat doel te bereiken.

Hoe organiseer je dan tijd voor jezelf? Want als je zo’n ambitieus doel stelt, zul je ook voor ontspanning moeten zorgen.

Dat doe ik op zaterdagochtend op de golfbaan van Herkenbosch. Als mijn gemoedstoestand goed is, dan speel ik prima. Zo niet, dan lukt er maar heel weinig. Dan denk ik na 5 holes wel eens: “En nu moet ik dit nog 13 ellendige holes volhouden.” Maar ik geef nooit op en maak mijn ronde altijd af. Als ik dan na een tijdje toch m’n rust gevonden heb, kan het zijn dat ik aan het einde van de ronde alsnog een paar fraaie scores noteer. Stap ik alsnog tevreden in de auto naar huis. Dat is precies wat golf zo’n mooi spel maakt: de enige tegenstander ben je zelf.”

Ga naar de website van Metals Chemicals Maastricht

Concreet met Paul Bergs

In ‘Concreet’, gaat Paul Bergs in gesprek met ondernemers, CEO’s, managers en experts die dagelijks richting geven aan hun bedrijven en medewerkers. Hoe gaan zij om met de uitdagingen van 2021 om zich voor te bereiden op de wereld van morgen? Een serie gesprekken over leiderschap en de mensen op de werkvloer.

Klik hier voor alle gesprekken in 'Concreet met Paul Bergs'
Loek Vaessen positief gezondConcreet met Paul Bergs
10 januari 2023

Loek Vaessen: “Vanuit mijn eigen levensgeschiedenis heb ik een missie meegenomen.”

Hij heeft een belangrijke vinger in de pap bij de realisatie van een positief gezond Limburg. Loek Vaessen is een man die er zijn missie…
Columns
2 november 2022

Flexibility Limburg 10 jaar: what’s next?

Tien jaar en een paar maanden geleden trok ik de deur van Unique voor de laatste keer achter me dicht. Na 8 jaar in loondienst…
Concreet met Paul Bergs
28 september 2022

Marc Lammers: “Waar een crisis is, is een kans”

Succescoach Marc Lammers is gastspreker op het Flexibility Limburg 10 jaar Event in oktober. Paul sprak hem over kansen grijpen, omgaan met veranderende omstandigheden en…