Skip to main content

Paul Bergs - onboarding

Medewerkers zijn het meest waardevolle kapitaal van een organisatie. Dat is ondertussen geen nieuw inzicht meer waar we je op moeten wijzen. We besteden met z’n allen veel aandacht aan de zoektocht naar de juiste mensen. We voeren uitgebreide gesprekken, nodigen kandidaten uit om een dag mee te draaien en gaan in onderhandeling om die ene persoon uiteindelijk aan ons te binden. Dé match, die kandidaat waarin jij de kwaliteiten hebt gevonden om jouw team te versterken en de persoonlijke eigenschappen die feilloos aansluiten op de bedrijfscultuur.

Maar wat wel nog steeds een nieuw inzicht blijkt voor veel organisaties, is dat de fase daarna toch zeker minstens zo belangrijk is. De onboarding, het inwerken van nieuwe medewerkers.

Aandacht voor onboarding voorkomt uitstroom

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Zo’n 23% van de nieuwe medewerkers vertrekt alweer binnen één jaar. En 46% vertrekt uiteindelijk binnen de eerste 18 maanden.

Dat zijn geen kleine aantallen. En deze vertrekken sturen jou per direct terug naar de start van een nieuw werving & selectie traject. Jouw zoektocht begint weer van voor af aan…. De kosten van het vervangen van een nieuwe medewerker kosten daarbij gemiddeld méér dan één jaarsalaris.

Een win-win formule

Een goed plan en aandacht in deze eerste fase van een nieuwe medewerker binnen jouw organisatie is dus zeker geen verspilde energie. Betrokken en bevlogen medewerkers, dat is doel waar je met een goede onboarding voor gaat.

  • Met een goede onboarding zijn zij sneller productief en direct uitgedaagd om optimaal te presteren.
  • De onboarding draagt bij aan een betere integratie. Niet alleen op functioneel gebied, maar ook als persoon binnen de bedrijfscultuur.
  • Je verhoogt het engagement van nieuwe medewerkers al in de eerste fase en zult daarmee de uitstroom beperken.

De voordelen van een goede onboarding:

  • Medewerkers zijn sneller productief
  • Medewerkers voelen zich meer verbonden
  • Verlaagd de uitstroom van medewerkers
  • Bespaart kosten
Meer weten?

Oke, een goede onboarding dus. Een goede onboarding gaat echter een stuk verder dan slechts de inwerkperiode. Om bovengenoemde voordelen binnen jouw organisatie te realiseren is er aandacht nodig en daar helpen wij je graag bij!

Niet alleen door je mee te nemen in het belang van de onboarding van nieuwe medewerkers, maar ook laten we je zien hoe jij dit succesvol oppakt.

Ben je nieuwsgierig hoe de onboarding binnen jouw organisatie ervoor staat en waar verbetering mogelijk is? Doe dan nu onze onboarding scan.

BlogNieuwsOnboarding
10 maart 2023

Charlotte van Keulen over haar eerste week bij Flexibility Limburg

Mijn eerste volle werkweek zit erop! Op woensdag 1 maart ben ik begonnen als Marketeer bij Flexibility Limburg. Eerste indruk? Wat een verademing! Contract getekend…
Onboarding
6 april 2022

4 vragen over de onboarding van Jordi de Wijs bij Flexibility Limburg

De eerste werkdag bij een nieuwe werkgever is best spannend. Je maakt kennis met nieuwe collega’s, krijgt een nieuwe werkplek en gaat aan het werk…
Onboarding
11 maart 2022

4 vragen over de onboarding van Esther Bouwens bij Flexibility Limburg

De eerste werkdag bij een nieuwe werkgever is best spannend. Je maakt kennis met nieuwe collega’s, krijgt een nieuwe werkplek en gaat aan het werk…