Skip to main content

Na een sollicitatieproces dat begon met een online videogesprek en eindigde met het zetten van een handtekening achter een spatscherm, startte Nienke op 3 augustus 2020 als recruiter bij Flexibility Limburg. Hoe was het om midden in Coronatijd aan een nieuwe job te beginnen?

“Blijf in beweging! Een online afspraak met een recruiter om samen de volgende stap in je carrière te bespreken, is zo gemaakt. Wacht dus niet totdat de coronacrisis voorbij is. Er is ook nu nog zoveel mogelijk.”

Solliciteren tijdens de Coronacrisis
Nienkes sollicitatieproces viel samen met de zomerperiode waarin de maatregelen weer even wat minder ingrijpend waren. “Mijn eerste gesprek vond online plaats  in Teams en bij het vervolggesprek gaven we elkaar natuurlijk ook geen hand. Er stond een spatscherm tussen ons in op tafel, maar verder voelde het vrij normaal.”

Goede keuze
“De eerste werkdag was echt leuk, ik voelde me meteen welkom. De onboarding was ook prima op orde. Er lag een uitgebreid inwerktraject klaar, mijn nieuwe collega Lenny fungeerde als mijn buddy en toen ik naar huis reed met een mooie bos bloemen, wist ik zeker dat ik een goede keuze had gemaakt.”

Thuiswerken
Kort daarna werden de maatregelen strenger en schakelde Flexibility Limburg weer over op volledig thuiswerken. “Afspraken alleen nog via videogesprekken en alleen nog fysieke ontmoetingen als het echt niet anders kan. Inmiddels zijn we maanden verder en ben ik er helemaal aan gewend. Ik ben wel blij dat ik niet in de afgelopen maanden ben begonnen. Starten met een nieuwe baan in Teams lijkt me heel vreemd.”

Thuiswerken bevalt inmiddels prima
De twee jongste kinderen zijn de hele Coronacrisis naar oma blijven gaan, terwijl de oudste thuis online les had en dat supergoed en zelfstandig oppakte. Thuis werken is dus redelijk ontspannen. “Daar heb ik wel geluk mee. Dat besef ik tijdens de vele gesprekken die ik met kandidaten en collega’s voer. Sommigen vinden thuiswerken vreselijk. Ze vinden het lastig om geconcentreerd te blijven werken als er van alles om je heen gebeurt. Daar heb ik gelukkig dus minder last van.”

Sterker nog,  Nienke hoopt ook als de crisis voorbij is gedeeltelijk thuis te kunnen blijven werken: “Het begint natuurlijk al met het wegvallen van de reistijd, al is die in mijn geval maar gering. Ik klap mijn laptop open aan de keukentafel, zorg dat er een latte macchiato naast me staat en mijn werkdag is begonnen.”

Thuiswerken heeft nog meer voordelen, merkt Nienke. “Neem nou vergaderen: een half uurtje in Teams staat gelijk aan een uur in de fysieke wereld. Je komt veel sneller ter zake in een online gesprek en blijft ook niet hangen na afloop om het weer of het weekend door te nemen. Het is net alsof iedereen om je heen een stuk zuiniger op zijn tijd is geworden. Ik krijg nu meer gedaan in minder tijd.”

Naar het Linkedinprofiel van Nienke!

Nieuwe tempo
Kandidaten maken bovendien veel sneller een afspraak voor een online kennismaking, dan voorheen een fysieke ontmoeting op kantoor. “Vrijwel iedereen in onze focusgebieden werkt thuis, dus verlofdagen opnemen om met een recruiter te spreken is niet meer nodig.  Ook contactpersonen van onze opdrachtgevers zijn thuis aan het werk en hoeven voor een sollicitatiegesprek de deur niet meer uit. Aan die kant winnen we dus ook tijd.”  Hoe langer een sollicitatieproces duurt, weet Nienke, hoe groter de kans dat kandidaten afhaken of elders een baan aannemen. “Ik hoop dus echt dat dit nieuwe tempo erin blijft.”

Koekoeksklok
Videogesprekken voeren, betekent dat je als recruiter soms letterlijk bij iemand in de keuken kunt kijken. Zo zat Nienke laatst in een gesprek met een kandidaat toen er ineens een koekoeksklok afging. “Maar zo hard, dat we elkaar echt niet meer verstonden. Zaten we elkaar een beetje aan te kijken, terwijl op de achtergrond een koekoek kabaal maakt alsof zijn laatste uur geslagen had!”

Synergie
“Ik heb bij Flexibility Limburg nog nooit met iedereen tegelijkertijd op kantoor gewerkt. Als je met collega’s samen in een ruimte zou zitten, kun je samen een vacature doornemen of een cv bekijken. Daar komen dan weer nieuwe ideeën uit voort. Die synergie mis ik wel als ik thuis aan werk ben.  De gezelligheid ook natuurlijk. Straks tijdens de lunch even samen een broodje te eten en bijpraten met collega’s, daar verheug ik me stiekem toch wel op.”

Er is nog zoveel mogelijk
Op de vraag of Nienke nog een tip heeft voor werkzoekenden, is het antwoord heel stellig: “Blijf in beweging! Een online afspraak met een recruiter om samen de volgende stap in je carrière te bespreken, is zo gemaakt. Wacht dus niet totdat de coronacrisis voorbij is. Er is ook nu gewoon zoveel mogelijk!”

Wil jij een collega worden van Nienke?
Blog

Charlotte van Keulen over haar eerste week bij Flexibility Limburg

Mijn eerste volle werkweek zit erop! Op woensdag 1 maart ben ik begonnen als Marketeer bij Flexibility Limburg. Eerste indruk? Wat een verademing! Contract getekend…
Onboarding

4 vragen over de onboarding van Jordi de Wijs bij Flexibility Limburg

De eerste werkdag bij een nieuwe werkgever is best spannend. Je maakt kennis met nieuwe collega’s, krijgt een nieuwe werkplek en gaat aan het werk…
Onboarding

4 vragen over de onboarding van Esther Bouwens bij Flexibility Limburg

De eerste werkdag bij een nieuwe werkgever is best spannend. Je maakt kennis met nieuwe collega’s, krijgt een nieuwe werkplek en gaat aan het werk…
Onboarding
4 vragen over de onboarding van Evy Gulikers bij Flexibility Limburg