Nederlandse bedrijven willen ook na de coronacrisis fors inzetten op thuiswerken. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast blijkt dat bedrijven woon-werkverkeer willen verduurzamen. Het Sociaal Cultureel Planbureau deed ook onderzoek naar thuiswerken en stelt dat de zeggenschap over werktijden van werknemers groeit waardoor ze hun werk gemakkelijker kunnen laten aansluiten bij hun thuissituatie.
Bedrijven investeren in thuiswerken
Aan het onderzoek, waaraan meer dan 1100 bedrijven met meer dan 100 medewerkers deelnamen, blijkt dat door corona veel bedrijven noodgedwongen hebben moeten investeren in thuiswerken. Ook na corona blijven ze dat onverminderd doen. Ten opzichte van 2019 zijn de mogelijkheden om online te vergaderen bijna verdubbeld (van 52% naar 94%) en bieden vrijwel alle bedrijven thuiswerkvoorzieningen aan (van 85% naar 96%). Het aantal bedrijven dat medewerkers flexibele werktijden biedt is ook gestegen (van 83% naar 86%).
Woon-werkverkeer duurzamer
Werkgevers zetten daarnaast ook in op het schoner maken van verkeer van en naar werk. Maar liefst 30% van de werkgevers wil in 2022 investeren in laadpalen op het werk en elektrische auto’s die medewerkers kunnen gebruiken. Ruim 25% wil komend jaar de leasefietsregeling gebruiken om fietsen naar het werk aantrekkelijk te maken.Het woon-werkverkeer stootte over 2019 door lockdowns en thuiswerken al zo’n 20% minder CO2 uit dan het jaar ervoor.
Zeggenschap werknemers over werktijden gegroeid door thuiswerken
Thuiswerken heeft er ook voor gezorgd dat de zeggenschap over werktijden van werknemers groeit waardoor ze hun werk gemakkelijker kunnen laten aansluiten bij hun thuissituatie. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag in een onderzoek naar thuiswerken vóór en in coronatijd.