Skip to main content

Iedereen is zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek. Wat als je een lastige vraag krijg of ineens niet meer uit je woorden kom? Leer de STAR-methode kennen en geen enkele vraag kan je nog van je stuk brengen. Sterker nog, je antwoorden zijn to the point en overtuigend. En dat is precies wat je een gesprekspartner wil bieden: de zekerheid en het bewijs dat de juiste kandidaat tegenover hem of haar zit!

Hoe herken je de STAR-methode tijdens een sollicitatiegesprek?

Veel recruiters en HR-medewerkers gebruiken de STAR-methode. Daar kom je heel eenvoudig achter, de bijbehorende vragen zijn makkelijk te herkennen. Ze hebben vaak een opening zoals:

Vertel me over een tijd toen…

Wat doe je als…

Heb je ooit…

Geef me een voorbeeld van…

Beschrijf een…

STAR: Situatie – Taak – Actie – Resultaat

STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat.  Door de STAR-methode toe te passen weet je zeker dat jouw kwaliteiten goed uit de verf komen in het sollicitatiegesprek. Ga in je hoofd de vier letters af als je over een eigenschap praat en laat je gesprekspartner zien dat je goed voorbereid bent.

Door deze vier componenten te gebruiken om je antwoord vorm te geven, is het veel gemakkelijker om een gericht antwoord te geven en de interviewer te voorzien van een goed antwoord.

Situatie
De interviewer wil dat je een uitdaging of situatie noemt waarin je jezelf tegenkwam.

Taak
De interviewer wil achterhalen wat je vervolgens probeerde te bereiken in die situatie.

Actie
Nu wil de interviewer concreet horen wat je gedaan hebt, waarom je dat deed en wat de eventuele alternatieven waren.

Resultaat
Wat waren de resultaten van je acties? Heb je voldaan aan je doelstellingen? Ben je tevreden? Wat heb je geleerd?

Vragen beantwoorden met behulp van STAR

Nu je weet waar de letters in de term STAR voor staan, is het tijd ze leren toe te passen. Volg dit stapsgewijze proces om de beste STAR-antwoorden te geven tijdens een sollicitatiegesprek.

#1 Zoek geschikte voorbeelden

Je hebt niets aan de STAR-methode als je er een antwoord mee structureert aan de hand van een totaal irrelevante anekdote. Daarom is het van cruciaal belang om een geschikt scenario uit je loopbaan te vinden dat je kunt gebruiken. Zoek drie belangrijke kwaliteiten die nodig zijn voor de functie. Zoek daar vervolgens voorbeelden bij.

Het is onmogelijk om op voorhand te weten wat de interviewer je precies zal vragen. Met dat in gedachten, is het slim om een paar verhalen en voorbeelden klaar te hebben die je kunt aanpassen voor verschillende vragen.

Bedenk een paar voorbeelden van succes in je vorige baan en bedenk hoe je dat succes kunt bespreken aan de hand van het STAR-raamwerk. Herhaal die oefening voor een paar soorten vragen.

#2 Leg de situatie uit

Als je anekdote is gekozen, is het tijd om de situatie te schetsen. Het is verleidelijk om allerlei onnodige details op te nemen-vooral wanneer je zenuwen het beste met je voor hebben.

Je doel hier is om een duidelijk beeld te schetsen van de situatie waarin je je bevond en de complexiteit ervan te benadrukken, zodat het resultaat dat je later aanhaalt nog veel beter lijkt. Hou het beknopt en concentreer je op wat relevant is voor je verhaal.

De STAR-methode is bedoeld om eenvoudig te zijn. Soms geven mensen te veel details en zijn hun antwoorden te lang. Focus op slechts één of twee zinnen voor elke letter van STAR.

Stel dat je bijvoorbeeld  de volgende vraag krijgt: “Kun je me een voorbeeld geven van hoe je met een boze klant bent omgegaan?”

Antwoord (situatie): “Ik werkte als verkoopmedewerker bij een elektronicawinkel die zowel nieuwe als gebruikte elektronica en apparaten verkocht en repareerde. Op een dag kwam er een meneer binnen die zijn computertoetsenbord wilde laten repareren. Er was koffie op terecht gekomen en het werkte niet meer. Omdat hij een gebruikte computer had gekocht, werd een ongeluk als dit niet gedekt door onze garantie. De klant had de garantie verkeerd begrepen en was binnengekomen in de verwachting dat we het gratis zouden repareren of vervangen.”

#3 Benadruk de taak

Je vertelt dit verhaal niet voor niets – omdat je er op de een of andere manier bij betrokken was. Dit is het deel van je antwoord waarin je de interviewer duidelijk maakt waar je precies in past.

Dit kan gemakkelijk verward worden met het “actie”-gedeelte van het antwoord. In dit deel geef je echter aan wat je verantwoordelijkheden waren in dat specifieke scenario, en wat de doelstelling was, voordat je ingaat op wat je eigenlijk hebt gedaan.

Antwoord (taak): “Mijn taak was het oplossen van het probleem van de klant binnen mijn mogelijkheden, dus ik vertelde hem hoe vervelend ik het koffie-ongeluk voor hem vond en probeerde de details van de garantie met hem door te nemen, maar hij werd al snel boos.”

#4 Vertel hoe je actie ondernam

Nu je de interviewer een idee hebt gegeven van wat je rol was, is het tijd om uit te leggen wat je hebt gedaan. Welke stappen heb je ondernomen om dat doel te bereiken of dat probleem op te lossen?

Dit is je kans om je bijdrage echt te laten zien, en die is het waard om wat specifiek te zijn. Heb je met een bepaald team samengewerkt? Een bepaald softwarepakket gebruikt? Een gedetailleerd plan gemaakt? Dat zijn de dingen die je gesprekspartner wil weten.

Antwoord (actie): “Ik heb geen ruzie met hem gemaakt over de garantie, maar hem verzekerd dat we er alles aan zouden doen om hem te helpen het te repareren. Het bedrijfsbeleid stond geen gratis reparaties toe die niet onder de garantie vielen, dus stuurde ik een kortingscode van 50% naar zijn telefoon daar in de winkel die hij onmiddellijk kon gebruiken voor de kosten van de reparatie. Dit kalmeerde hem aanzienlijk en hij leek blij met het compromis.”

  1. Noem het resultaat

Nu is het uw beurt om uit te blinken en uit te leggen hoe je het verschil hebt gemaakt. In het laatste deel van het antwoord vertel je over de resultaten van de actie die je hebt ondernomen.

Vergeet niet dat interviewers niet alleen willen weten wat je hebt gedaan – ze willen ook weten waarom het belangrijk was. Zorg er dus voor dat je de resultaten die je hebt behaald duidelijk maakt en kwantificeer ze als je kunt. Getallen hebben altijd impact.

Antwoord (resultaat): “De klant kwam een paar weken later met zijn vrouw binnen, op zoek naar een nieuwe laptop, en vroeg specifiek naar mij, waarbij hij tegen mijn collega vertelde hoe behulpzaam ik de laatste keer was geweest.”

Bonus: bijsturen

Als je dit onder de knie hebt en klaar bent voor de overtreffende trap, dan voeg je na het bespreken van de resultaten een analyse toe. Dan vertel je wat het resultaat je geleerd heeft en hoe je de lessen hebt omgezet in verbetervoorstellen.

25 veelgestelde STAR-vragen in sollicitatiegesprekken!

Download de whitepaper

Je hebt de perfecte vacature gevonden en gesolliciteerd! En nu ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Goed nieuws! Download en lees onze whitepaper en je bent helemaal voorbereid!

Download Whitepaper Sollicitatiegesprek
*
*