Succescoach Marc Lammers is gastspreker op het Flexibility Limburg 10 jaar Event in oktober. Paul sprak hem over kansen grijpen, omgaan met veranderende omstandigheden en de krappe arbeidsmarkt. De crux zit volgens Lammers in hoe je omgaat met externe omstandigheden: “Degene die zich het beste weet aan te passen, neemt een voorsprong.”
‘Degene die zich het beste weet aan te passen, neemt een voorsprong.’
Marc Lammers zei ooit dat hij trots is dat hij zoveel verboden in de hockeysport ‘op zijn naam heeft staan.’ Dat zit zo: als coach introduceerde hij doorlopend innovatieve technieken, zoals een videobril, nieuwe hockeysticks, hartslagmeters of ijsbaden. Sommigen mochten, anderen werden door de internationale hockeybond verboden. Maar dan had Lammers met zijn team er wel een heel toernooi gebruik van gemaakt, daarmee de concurrentie het nakijken gevend. Hij houdt wel van een uitdaging en wordt enthousiast van omstandigheden waar anderen over klagen.
Paul Bergs: Waar zie jij kansen in de huidige, overspannen arbeidsmarkt?
Marc Lammers: “Overal! Waar een crisis is, is een kans. Wij deden bijvoorbeeld mee aan de Olympische Spelen in China, waar het bloedheet en vochtig was. Dat vonden veel teams een probleem, maar ik zag het juist als een kans. Als wij ons beter zouden aanpassen aan de omstandigheden dan de andere teams, creëerden we een voordeel. We bedachten dus allerlei slimmigheidjes om met die moeilijke omstandigheden om te gaan. Een hockeywedstrijd speel je namelijk niet tegen de smog en de temperatuur, maar tegen de concurrentie. Dat moet je altijd voor ogen houden. Degene die zich het beste aan omstandigheden weet aan te passen, neemt de voorsprong. Dat geldt dus ook in een overspannen arbeidsmarkt.”
Zie jij meer overeenkomsten met sport in de arbeidsmarkt?
“Momenteel is het lastig om personeel te vinden. Maar als ik vraag aan organisaties wie er dan voor ze aan het scouten is, kijken ze me raar aan. Organisaties moeten verder kijken dan hun directe omgeving. Bedrijven moeten naar mensen toe en zelf solliciteren. Je komt er niet meer vanzelf. Mensen willen gevraagd worden. Ik zie het aan mijn eigen kinderen, die willen niet meer zelf solliciteren, maar gevraagd worden. Of dat nou via vriendjes is of via LinkedIn. Organisaties moeten zich aan die nieuwe instelling aanpassen. Ze moeten de deur uit en stevig investeren in scouting. In een netwerk dat trouw en zorgvuldig onderhouden wordt.”
Waar haal jij eigenlijk je inspiratie vandaan?
“Ik ben heel nieuwsgierig en haal veel energie en inspiratie uit de best practices van anderen. Ik heb bijvoorbeeld stage gelopen bij Louis van Gaal. Geweldig om te zien hoe hij met spelers omging. Daar leer ik dan van, terwijl ik niets meenam van de manier waarop hij met de pers omging, haha! Laatst ben ik bij CoolBlue geweest. Ik wil weten hoe het komt dat iedereen lopende band werk nou leuk vindt bij CoolBlue. Waarom wil iemand daar werken? Dan doen ze iets heel goed en ik wil weten wat. De achterliggende gedachte blijkt dan te zijn dat ze van iedere chauffeur een manager willen maken. Dat vind ik zo’n mooie gedachte. Ik zoek naar dingen die werken en vraag me dan af hoe ik zelf zo’n inzicht kan toepassen.”
‘Je moet niet vieren dat je hebt gewonnen, maar dat je beter bent gaan presteren.’
Lessen leren en dan meteen weer vooruitkijken dus?
“In sport doen we ook niet aan feedback, maar aan feed forward. Je kunt heel lang analyseren waarom de laatste wedstrijd niet goed was en schuldigen aanwijzen. Slimmer is het om de vraag te stellen wat er nodig is om de volgende wedstrijd wél te winnen! Daarom zie je bij overwinningen of kampioenschappen ook snel gemakzucht optreden. Iedereen blikt genietend terug op hoe goed ze waren. Maar de vraag is juist wat je moet doen om nog beter te worden. Altijd met je mensen de lat weer hoger leggen. Als een hoogspringer over 2.10 meter springt, gaat hij of zij daarna meteen werken aan de sprong die 2.11 meter mogelijk maakt. Zo kun je records blijven breken. Altijd focussen op het verbeteren van je performance. Dat is iets anders dan het verbeteren van resultaten, want die zijn afhankelijk van heel veel andere factoren. Je moet niet vieren dat je hebt gewonnen, maar dat je beter bent gaan presteren.”
Hoe meet je dan vooruitgang?
“Je moet eigenlijk alleen meten hoe je het doet ten opzichte van je concurrenten. Als de uitzendmarkt 10% gekrompen is en jij maar 5%, moet je eigenlijk naar Ibiza vliegen met je team om te vieren dat je het 5% beter hebt gedaan dan de concurrentie. Staar je ook niet blind op cijfers van voorgaande jaren, toen er misschien helemaal geen crisis was op de arbeidsmarkt. Of nog niemand van Corona had gehoord en er geen oorlog was in Oekraïne. Vooruit kijken is eigenlijk heel moeilijk, want afhankelijk van heel veel zaken waar je geen invloed op hebt. Als het nu crisis is, is het de vraag wie de langste adem heeft. Wie past zich het snelste aan aan de nieuwe omstandigheden?”
Je kunt inderdaad niet in je stoel blijven zitten, maar je moet deur uit en nieuwe oplossingen toevoegen aan je repertoire.
“Neem de besturen van de studentenverenigingen in Maastricht. Dat zijn jongeren met leiderschapskwaliteiten. Die zou je eigenlijk nu al moeten benaderen, dat zijn de managers en bestuurders van de toekomst. Wachten tot ze online jouw vacature vinden werkt natuurlijk niet. Dan ben je dus te laat. Hoe eerder je connecties legt, hoe beter.”
‘Groei zit in persoonlijke ontwikkeling. In een brede blik op de wereld.’
Vertrouwen en ‘feed forward’ zijn termen uit jouw boek ‘Flow, van goed naar goud’, die mijn team veel gebruikt.
“Wat leuk! Blijf benadrukken dat het doel is om beter te worden, beter te gaan presteren als team. Het gaat niet om afrekenen of schuldigen aanwijzen. Dat is in mijn ogen niet het doel van evalueren. Ik verzin graag nieuwe woorden om dat lading te geven, zoals feed forward.”
Wat is groei voor jou?
“Groei is voor mij persoonlijk groeien. Jezelf steeds beter leren kennen en proberen je grenzen te verleggen. Daar hoort nieuwsgierigheid bij. Daarom adviseer ik sporters in mijn teams ook altijd te gaan studeren of ergens stage te gaan lopen. Ik wil niet dat ze alleen maar hockeyen, want dat beperkt hun persoonlijke ontwikkeling. Ze moeten ook leren met mensen om te gaan die niet van hockeyen houden. Of met introverte mensen. Hockeyteams zitten vaak vol met ‘rode’ types, maar je moet ook met ‘blauwe’ persoonlijkheden kunnen samenwerken. Ga in het bedrijfsleven werken, zeg ik dan, al is het maar een paar uur per week. Dat snapt niet iedereen, want ze verdienen hun geld toch al met hockey? Maar groei zit absoluut in persoonlijke ontwikkeling. In een brede blik op de wereld. Alles heeft met elkaar te maken. Heb je thuis gedoe, dan presteer je ook minder op je werk.”
Geef je dat ook mee aan je eigen kinderen?
“Dat is lastiger! Met verhalen over persoonlijke groei hoef je in de pubertijd even niet aan te komen! Ik kan wel eisen stellen, maar zelf willen ze gewoon genieten. Dan krijg ik te horen dat ze 100 jaar oud gaan worden en er dus nog genoeg tijd is om na te denken. Bij je eigen kinderen is het sowieso lastiger omdat er veel meer emotie bij komt kijken. De meeste kinderen weten helemaal niet wat ze willen, dus die zijn echt niet bezig met de toekomst. Dan werkt dwingen natuurlijk helemaal niet!”
Op 20 oktober is Marc Lammers gastspreker tijdens het evenement ter gelegenheid van 10 jaar Flexibility Limburg.
Concreet met Paul Bergs
In ‘Concreet’ gaat Paul Bergs in gesprek met ondernemers, CEO’s, managers en experts die dagelijks richting geven aan hun bedrijven en medewerkers. Hoe gaan zij om met de actuele uitdagingen om zich voor te bereiden op de wereld van morgen? Een serie gesprekken over leiderschap en de mensen op de werkvloer.
