Sinds het UWV is begonnen met het meten van de spanning op de arbeidsmarkt is de spanning nog nooit zo hoog geweest als nu. In het eerste kwartaal van 2022 ging de Spanningsindicator van UWV voor het eerst over de grens van een ‘’zeer krappe’ arbeidsmarkt. Daarmee werd een nieuw record bereikt. De krapte is zichtbaar in alle regio’s en vrijwel alle beroepsgroepen, aldus het UWV. Hoe moet in deze krapte het recruitmentproces binnen een organisatie worden vormgegeven om toch geschikte werknemers binnen te halen?
De spanningsindicator die het UWV elk kwartaal publiceert staat voor het eerst diep in het rood. Dat betekent dat het geschatte aantal openstaande vacatures nu zeker vier keer zo groot is als het aantal personen dat op hetzelfde moment minder dan 6 maanden WW ontvangt. Het was nooit eerder dat deze indicator zo uit balans was.
De spanningsindicator van het UWV staat voor het eerst diep in het rood.
Voornaamste oorzaak: in een jaar tijd nam het aantal vacatures met 80% (!) toe, terwijl aan de andere kant van de streep het aantal WW-uitkeringen van minder dan 6 maanden met 41% afnam. Niet dat dit als een verrassing kwam: de spanning op de arbeidsmarkt loopt al 5 kwartalen achter elkaar fors op, aldus het UWV. Maar waar de situatie voor heel Nederland vorig jaar nog slechts ‘krap’ was, is die nu dus zelfs tot ‘zeer krap’ gepromoveerd.
Bijna overal zeer krap
Van de 92 beroepsgroepen die UWV classificeert zijn er volgens de UWV Spanningsindicator maar 4 waarin geen sprake is van een krappe of zeer krappe arbeidsmarkt. Alleen in de beroepsgroepen Chauffeurs auto’s, taxi’s en bestelwagens, Hulpkrachten bouw en industrie, Schilders en metaalspuiters en Reisbegeleiders is er nog sprake van een gemiddelde spanning. In de 88 andere beroepsgroepen is dus sprake van een krappe tot zeer krappe arbeidsmarkt. Een jaar geleden waren dit er 49 en was er in 12 beroepsgroepen nog sprake van een overschot aan werkzoekenden. Daar is nu geen sprake meer van.
Recruitmentproces vormgeven
De druk om goede werknemers te vinden stijgt dus nog steeds. Dat ervaren wij als Flexibility Limburg ook. Om de juiste kandidaat te vinden is op dit moment meer nodig dan jobboard marketing en sourcen, om het recruitmentproces te versnellen is een andere benadering van de arbeidsmarkt nodig! Potentiële kandidaten (latent werkzoekenden) moeten dus op andere / nieuwe manieren worden aangesproken.
Gebundelde expertise van zowel marketing als recruitment is in deze situatie noodzakelijk. Door voor de doelgroep relevante online platformen, zoals bijvoorbeeld Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat en LinkedIn in te zetten kunnen de latent werkzoekenden op nieuwe platformen worden aangesproken en meegenomen worden in een Candidate Journey. Het definiëren van de juiste doelgroep, waarop je de advertenties op bovenstaande platformen gaat richten in essentieel.
Meer weten over hoe wij onze klanten in deze moeilijke marktsituatie gewoon nog steeds bedienen met nieuwe sollicitanten? Neem dan contact met ons op!