Skip to main content

Iedere werkgever en recruiter heeft het wel eens meegemaakt: kandidaten die midden in een sollicitatieprocedure afhaken. Vervelend en zonde van de tijd, helemaal als die vertrokken kandidaat op papier de juiste match was voor de vacature. Het is dus zinvol om de duur van sollicitatieprocedures af te stemmen op de voorkeuren van kandidaten. 

Brandchart deed onderzoek naar wat kandidaten de ideale duur van een sollicitatieprocedure vinden. De antwoorden van de 7084 respondenten tonen aanzienlijke verschillen tussen de werkvelden. Ook opleidingsniveau blijkt een factor te zijn bij het de voorkeur van de ideale lengte van sollicitatieprocedures.

Mbo-kandidaten willen een kortere procedure dan hbo+ kandidaten
Uit het onderzoek komt naar voren dat mbo-kandidaten de voorkeur geven aan een sollicitatieprocedure van 2 weken Kandidaten van hbo- en wo-niveau nemen genoegen met maximaal 3 weken.

Verschillen per beroepsgroep
Ook per beroepsgroep zijn er belangrijke verschillen. Kandidaten voor een HR-functie blijken een langere procedure acceptabel te vinden dan de meeste andere beroepsgroepen. Een meerderheid van HR-kandidaten wil binnen 4 weken klaar zijn. Bij procedures voor Managementfuncties en Marketing- en Communicaties ligt het aantal weken op 3. In de Supply Chain wil een meerderheid van de kandidaten zelfs duidelijkheid binnen 2 weken.

 

 

Advies: hou het tempo erin!
Alhoewel het onderzoek uit 2019 komt, geeft het een duidelijk signaal: zorg dat dat het tempo erin blijft. Daarbij zijn er verschillen per branche waar je rekening mee kunt houden, maar stem de procedure altijd af op de doelgroep. Bij het werven van nieuwe medewerkers moeten tenslotte de kandidaten centraal staan en niet de voorkeuren van de werkgever. Succes!

Bron: Brandchart

BlogLearn Library
20 maart 2023

Ben jij een ´Quiet Quitter´?

Ik hoor je denken; wat is een Quiet Quitter of Quiet Quitting? De term is ontstaan op TikTok en verwijst naar werknemers die zich niet…
BlogNieuwsOnboarding
10 maart 2023

Charlotte van Keulen over haar eerste week bij Flexibility Limburg

Mijn eerste volle werkweek zit erop! Op woensdag 1 maart ben ik begonnen als Marketeer bij Flexibility Limburg. Eerste indruk? Wat een verademing! Contract getekend…
Blog
16 januari 2023

Personeel werven in 2023

Van zoeken naar vinden, van vinden naar behouden Het is niemand ontgaan dat 2022 een grote uitdaging bleek om personeel te vinden voor het aanzienlijke…