Skip to main content

Sinds twee weken werken we weer bijna volledig thuis. Corona is terug en de cijfers weer omhoog. Het voelt als een flashback naar de situatie van een jaar geleden. Ik vergis me trouwens wel vaker in de tijd. Dan blijkt iets alweer 2 jaar geleden of juist begin dit jaar te hebben plaats gevonden. Een tijdje geleden las ik een interview met een psycholoog die verklaarde hoe het komt dat veel mensen het gevoel van tijd een beetje kwijt zijn. Dat zou komen omdat we minder gezamenlijke ervaringen hebben en minder meemaken dat het herinneren waard is. Eenvoudiger gezegd: er zijn minder dingen die als een baken in het jaar fungeren en zo ijkpunten zijn in onze herinnering.

Wellicht geldt dat voor veel mensen in hun privéleven, zakelijk is dit wel een turbulent en enerverend jaar geworden. De vraag naar nieuw personeel is groter dan ooit en de urgentie achter vacatureaanvragen is echt enorm. Bedrijven hebben oprecht last van het tekort aan kandidaten. Tegelijkertijd heeft Flexibility Limburg in vrijwel alle aanvragen kunnen voorzien. Daar was dit jaar weliswaar meer energie voor nodig dan voorheen en soms moest ook echt de hele trukendoos open, maar we zijn stoïcijns doorgegaan met het koppelen van kandidaten aan regionale werkgevers.

Flexibility Limburg is in 2021 gegroeid en dan bedoel ik niet alleen in cijfers. Als ik mijn columns teruglees zie ik mezelf bijvoorbeeld vertellen over de manier waarop mijn eigen leiderschapsstijl is veranderd. Daar heb ik lang tegenaan gehikt, maar corona en de voortdurende groei heeft me gedwongen dit jaar keuzes te maken. Wil ik het voor altijd zelf blijven doen of wil ik mijn werk anders  gaan invullen? Wil ik in mijn bedrijf blijven werken of aan mijn bedrijf werken? Toen ik de keuze eenmaal had gemaakt voor groei, vielen er veel zaken op hun plek. Er ontstond ruimte voor mijn accountmanagers die een stap konden (en wilden) maken, maar er ontstond ook ruimte om na te denken over de dienstverlening, over recruitment, over ons vak.

Dat leverde bijvoorbeeld een gesprekkenserie op onder de naam ‘Concreet’, waarin ik met relaties op directieniveau in gesprek ging over leidinggeven. Dat zou ik in 2020 nooit gedaan hebben, die tijd voor verdieping gunde ik mezelf helemaal niet. Veel van de uitspraken van mijn gesprekspartners zijn me lang bijgebleven. Ik ben boeken gaan lezen die me werden aangeraden die op hun beurt weer tot nieuwe inzichten leidden. Een waardevolle ervaring, dus ‘Concreet’ krijgt komend jaar zeker een vervolg.

Daarnaast is er hard gewerkt aan het bieden van toegevoegde waarde die verder gaat dan alleen het invullen van vacatures. Zo voegden we testen toe aan ons selectieproces, maakten we een (succesvol!) begin met job marketing en werden we de lokale expert op het gebied van onboarding. Die lessen pasten we ook meteen toe op de manier waarop we zelf met nieuwe collega’s omgingen. En dan kon meer dan eens! Er kwamen maar liefst 4 nieuwe professionals binnen. Stuk voor stuk mensen met ervaring, eigen invalshoeken en daardoor blijven we ons ontwikkelen.

Langzamerhand besef ik nu de keuze voor groei en ontwikkeling gemaakt is dit jaar pas een begin is. We zijn net begonnen en kijk eens wat er allemaal al veranderd is, hoeveel processen we al verbeterd hebben en welke nieuwe opdrachtgevers we hebben mogen helpen aan nieuwe collega’s dit jaar. En dan heb ik ons nieuwe, veel ruimere onderkomen op Maastricht-Airport of de nieuwe vestiging in Roermond nog niet eens genoemd!

Groei is een keuze en ik ben blij dat we de keuze gemaakt hebben. Laten we hopen dat corona ons niet al te lang meer hindert. Komend jaar moet namelijk wederom een hectisch en energiek jaar worden. Ik verheug me nu al op het terugkijken naar wat we in 2022 allemaal voor elkaar gekregen hebben!

Paul Bergs
Ondernemer

Columns
2 november 2022

Flexibility Limburg 10 jaar: what’s next?

Tien jaar en een paar maanden geleden trok ik de deur van Unique voor de laatste keer achter me dicht. Na 8 jaar in loondienst…
Columns
4 juli 2022

Behouden is het nieuwe werven!

Hoewel er binnen een bedrijf personeelsverloop kan worden verwacht, heeft een hoog verloop dure gevolgen. Door een hoog personeelsverloop te voorkomen verminder je de overheadkosten…
Columns
21 januari 2022

Column Joep Zwikker: Introvert is het nieuwe extravert

We werken alweer bijna twee jaar zoveel mogelijk thuis en ik moet zeggen: dat bevalt me wel. De lockdown en de maar voortdurende coronacrisis heeft…