Skip to main content

Heb jij altijd al een cursus of vak willen volgen aan een topuniversiteit als Harvard, Cambridge of Stanford? Dan is een MOOC ideaal voor jou. En aangezien het onderwijs online vindt, kun je gewoon thuis studeren. Ideaal dus om nieuwe kennis op te doen of jouw expertise te verbreden. En MOOC’s zijn nog gratis ook!

MOOC: Massive Open Online Course
MOOC staat voor Massive Open Online Course; een online cursus waarvoor iedereen zich mag inschrijven. Deelname is gratis. MOOC’s kunnen wel tienduizenden deelnemers hebben. Een MOOC is een complete, op zichzelf staande cursus die speciaal voor internet is ontwikkeld en geen bijzondere eisen stelt aan de vooropleiding van de deelnemers.

Topuniversiteiten als Cambridge, Oxford en Harvard
Alle topuniversiteiten ter wereld doen inmiddels mee. Zo kom je op websites als coursera.org en edx.org namen als Oxford, Cambridge en Harvard tegen. Ook vrijwel alle Nederlandse universiteiten zijn van de partij met een heel uiteenlopend aanbod. Er is werkelijk voor ieder wat wils.

Hoe werkt een MOOC?
MOOC’s hebben meestal een specifieke start- en einddatum, ze vinden een paar keer per jaar plaats, en duren weken in plaats van de maanden of jaren die traditionele universitaire cursussen duren.

Tijdens een MOOC maak je gebruik van een breed scala aan online media en interactieve tools om te communiceren met universitaire docenten en andere cursisten. Het kan gaan om videocolleges, artikelen, discussies, opdrachten en sociale netwerken.

Hier vind je het actuele aanbod
Er zijn twee internationale verzamelsites, waar je de meeste MOOC’s op kunt vinden: edX en Coursera. Het aanbod van Nederlandse universiteiten vind je op hun eigen websites. Klik hier voor het actuele overzicht van de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Leiden.

Tips
20 augustus 2021

Krijg een complete CV makeover in augustus!

Bij Flexibility Limburg zien we dagelijks vele tientallen CV's, dus wij weten inmiddels wat werkt en wat niet. And guess what? We gaan jou aan…
Tips
18 augustus 2021

Hoe je na de vakantie een vliegende start maakt

Lekker man, je bent op vakantie geweest en weer helemaal zen. Niet alleen zie je er gebruind uit, dankzij de vrije tijd heb je het…
BlogTips
7 juli 2021

Wat lezen we bij Flexibility Limburg deze zomer?

De zomervakantie staat voor de deur, dus hoog tijd om eens lekker bij te lezen. We delen 16 boeken die we onlangs gelezen hebben of…