Skip to main content

We werken alweer bijna twee jaar zoveel mogelijk thuis en ik moet zeggen: dat bevalt me wel. De lockdown en de maar voortdurende coronacrisis heeft tot nieuwe inzichten geleid.

Neem nou online vergaderingen; die zijn een stuk zakelijker en gestructureerder dan een fysieke meeting. Agenda’s worden strakker gevolgd en klaar is klaar.

Iedereen beëindigt de verbinding en er wordt niet nagepraat. Door elkaar heen praten of onderbreken wordt als hinderlijk ervaren, dus dat gebeurt een stuk minder waardoor er voor iedereen meer ‘echte’ spreektijd is. Je kunt je punt maken zonder dat iemand inhaakt of het punt overneemt. Wellicht gaat dat ten koste van de spontaniteit, maar daar zijn de meeste vergaderingen ook helemaal niet voor bedoeld natuurlijk.

Je hoeft minder je best te doen om de aandacht te krijgen in een online meeting, wat voor mensen die van nature minder uitbundig zijn voordelig is. Hun plek in de vergadering is veiliger en beter afgebakend.

Er is meer ruimte voor hun inbreng. Het verbaast me dan ook niet dat uit onderzoek blijkt dat introverte persoonlijkheden veel minder last hebben van de lockdown. Het betekent namelijk een breuk met de druk die er in toenemende mate op mensen wordt uitgeoefend om extraverter, uitbundiger en ‘meer aanwezig’ te zijn. Extravert zijn wordt nog altijd meer gewaardeerd in de maatschappij en met name op de werkvloer. Op het werk lijken het toch vaak de extraverte medewerkers die sneller promotie maken. Niet eens omdat ze per se beter presteren, maar omdat hun resultaten en ideeën beter zichtbaar zijn omdat ze vaker op (interne) netwerkgelegenheden zijn en zichzelf zo beter verkopen.

Wat vaak over het hoofd gezien wordt, zijn de voordelen van een introverte persoonlijkheid. Introverte mensen zijn vaak creatief, kunnen goed ‘out of the box’ denken, zijn empathisch, kunnen goed observeren en vormen oprechte connecties. Stuk voor stuk eigenschappen die ook niet misstaan op de werkvloer, toch?

De online vergaderingen en het thuiswerken mogen van mij zeker blijven, ook als we weer groen licht krijgen om op kantoor te werken. Bovendien zou ik een lans willen breken voor alle introverte medewerkers. Ik denk dat organisaties en misschien wel de hele samenleving een stuk interessanter en inclusiever worden als iedereen de waarde ziet van introverte persoonlijkheden.

Joep Zwikker
Accountmanager

Flexibility Limburg 10 jaar: what’s next?

| Columns | No Comments
Tien jaar en een paar maanden geleden trok ik de deur van Unique voor de laatste keer achter me dicht. Na 8 jaar in loondienst…

Behouden is het nieuwe werven!

| Columns | No Comments
Hoewel er binnen een bedrijf personeelsverloop kan worden verwacht, heeft een hoog verloop dure gevolgen. Door een hoog personeelsverloop te voorkomen verminder je de overheadkosten…

Column Joep Zwikker: Introvert is het nieuwe extravert

| Columns | No Comments
We werken alweer bijna twee jaar zoveel mogelijk thuis en ik moet zeggen: dat bevalt me wel. De lockdown en de maar voortdurende coronacrisis heeft…