Uiteraard wil iedere werkgever mensen in dienst die blij zijn met hun baan en glimlachend aan hun dag beginnen. Tegelijkertijd wordt er maar door weinig organisaties planmatig gewerkt aan het verhogen van werkgeluk. En dat terwijl gelukkige medewerkers productiever zijn, zich minder vaak ziek melden en langer in dienst blijven.
Er zijn boekenkasten volgeschreven over welke factoren invloed hebben op werkgeluk. Laten we in het kader van de Week van het Werkgeluk hieronder eens 7 onderwerpen noemen die periodiek op de agenda moeten staan bij alle directies.
De inhoud van het werk
Iemand kan natuurlijk alleen gelukkig worden van een baan als de inhoud aansluit bij zijn of haar voorkeuren. Waarom zou je dus niet meer aandacht besteden aan hoe werk wordt vorm gegeven? Dus niet ouderwets medewerkers vangen in een functieprofiel, maar een baan aanpassen aan talent en voorkeuren. Help mensen hun sterke punten te benutten en stippel samen een pad voor loopbaanontwikkeling uit dat rekening houdt met persoonlijke prioriteiten.
Salaris en contract
Ook qua waardering begint het met de basis. Betaal medewerkers wat ze waard zijn en formuleer aan welke doelen een medewerker moet voldoen om meer salaris te krijgen. Zo leg je het terug bij de medewerker, die zelf in de hand heeft of en wanneer hij of zij meer gaat verdienen.
Alhoewel de waarde van een vast contract verschilt voor medewerkers (jongere medewerkers hechten er bijvoorbeeld minder zwaar aan dan ervaren krachten), zorgt een overeenkomst voor onbepaalde tijd voor een gevoel van rust en waardering. Realiseer je dat goed als je een nieuwe medewerker aanneemt of een tijdelijk contract afloopt.
Betrokkenheid bij werkgever
Medewerkers die zich aangetrokken voelen tot de missie en visie van een bedrijf, zijn gelukkiger, productiever en blijven langer. Er zijn diverse invalshoeken, waaronder bijvoorbeeld het formuleren van een why van Simon Sinek. Het centrale punt is dat er iets is waarin medewerkers geloven en dat hun werk waardevoller maakt. Je zou denken dat er dus veel werk gemaakt wordt van het consequent communiceren over missies, visies, purposes of whys. In de praktijk leven de statements vaak helemaal niet onder medewerkers. Daar zit absoluut een kans om snel te verbeteren!
De manager
Het is inmiddels een dooddoener, maar dat maakt het niet minder waar: medewerkers verlaten geen werkgever, maar een manager. Managers die alleen sturen met een dashboard in de hand en de koele cijfers onder handbereik, zijn ouderwets. Zou een manager die minimaal 50% van zijn tijd bezig moeten zijn met het faciliteren, begeleiden en ontwikkelen van de mensen onder zijn of haar leiding?
Doorgroeimogelijkheden
Iedereen wil perspectief en niet tot het einde der tijden hetzelfde werk doen. Medewerkers stappen vaak op omdat ze het gevoel hebben een plafond te hebben bereikt. Wellicht is dat helemaal niet zo, maar wordt het praten over vervolgstappen steeds uitgesteld, te vroeg geacht of de impact van geen perspectief onderschat. Zonde! Stippel een concreet carrièrepad uit voor iedereen en voorkom dat de concurrent dat wel doet. Er spreekt bovendien vertrouwen uit!
Balans werk en privé
Waar je vroeger het werk ‘op je werk’ kon laten, neem je het nu dankzij laptops en smartphones mee naar huis. Je kunt dus thuis nog even snel die mail beantwoorden, dat telefoontje plegen en in de WhatsAppgroep blijft er nieuws binnenkomen. Daarbij verschuiven verwachtingen over bereikbaarheid ook. De vraag is of mensen daar wel gelukkig van worden en hun eigen tijd niet gewoon nodig hebben om af te schakelen en energie op te doen. Wellicht is het dus verstandig om daar in jouw organisatie duidelijke afspraken over te maken, waarbij het het aantal uren dat in een contract staat eigenlijk gewoon leidend moet zijn.
Collega’s
Thuiswerken wordt inmiddels door veel Nederlanders gewaardeerd en er ontstaat een nieuwe balans tussen op kantoor werken en aan de keukentafel. Het grote nadeel is dat collega’s elkaar minder vaak zien, terwijl leuke collega’s erg belangrijk zijn als het gaat om het waarderen van een baan. Als je iemand vraagt wat hij of zij het meeste gaat missen als zijn werkgever de deuren sluit, is het antwoord vrijwel altijd ‘collega’s.’ Faciliteer informele ontmoetingen dus ruimhartig en bewaak de sfeer.