Skip to main content

Je bent student en vraagt je richting het einde van je studie af hoe je nou je eerste baan gaat vinden. Je hebt al een LinkedIn-account en je kijkt zo af en toe wel eens naar een vacaturesite, maar hoe pak je de zoektocht nou echt goed aan? Recruiter Luuk Bouwhuis geeft je 5 tips om optimaal voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan. 

#1 Bouw een netwerk op

Gebruik LinkedIn om mensen te benaderen die jou kunnen helpen. Stuur vooral ook even een berichtje met een aantal vragen. Zoek op de functie die je wilt uitoefenen, bedrijven waar dit mogelijk is en HR-medewerkers en/of recruiters bij dit bedrijf. Wat hebben mensen in de door jou gewenste functie gedaan om in deze functie te geraken en welke tips hebben zij voor jou om daar ook te komen?

Je zult merken dat mensen graag en met trots over hun vak vertellen en de moeite nemen om jou te helpen als jij de stap zet om hun te benaderen.

Bonuspunten: maak een afspraak om een bak koffie te drinken of om een dag(deel) mee te kijken.

#2 Lange termijn vs. korte termijn

Maak gebruik van reverse engineering. Dat betekent dat je vanuit het gewenste resultaat (jouw droombaan) terug gaat kijken. Wat is de functie die je ambieert? En is dit een functie die je meteen na jouw studie kunt uitoefenen? Of moet je eerst in een andere functie ervaring op doen om naar deze functie toe te groeien?

Maak een plan en bekijk welke stappen er nodig zijn om jouw functie te komen. Ook hiervoor kun uiteraard je LinkedIn gebruiken. Wat zien de loopbanen eruit van mensen die de functie hebben die jij wilt?

Luuk Bouwhuis

#3 Laat je helpen

Vraag mensen om jou heen om te helpen met jouw cv, motivatiebrief en LinkedIn. Jouw familie en vrienden zien vaak andere dingen en kunnen bijvoorbeeld kwaliteiten noemen die je zelf over het hoofd ziet.

Vertel mensen in je omgeving ook wat jij wilt doen na je studie. Zij kunnen jou weer helpen op het moment dat ze een vacature zien die bij jou past.

#4 Goede werkgevers

Online zijn er heel veel verschillende lijstjes te vinden met goede werkgevers (Zoals deze!). Deze bedrijven maken écht werk van hun personeelszaken. Grote kans dat er een goed inwerktraject voor je klaarligt. Hierdoor vergroot jij je kansen op succes in je werk en doorgroeimogelijkheden!

Kijk daarnaast naar wat jij belangrijk vindt in een werkgever. Wil je veel vrijheid of ben je juist toe aan veel begeleiding in je werk? In veel lijstjes of beoordelingen op websites als Indeed of Monsterboard kun je daar informatie over vinden. Je kunt goede werkgevers vaak vinden per branche op bijvoorbeeld de site van een branchevereniging.

#5 Maak gebruik van een recruitmentbureau

Schrijf je in bij een bureau dat gespecialiseerd is in jouw vakgebied. Dit bureau heeft een netwerk en kan je verder helpen in jouw zoektocht. Daarnaast zijn er bedrijven die niet zelf zoeken, maar ons inschakelen om jou te vinden! Ook kunnen wij jou goed helpen tijdens het hele proces. Zo bereiden wij jou altijd uitgebreid voor op een gesprek bij een van onze opdrachtgevers.

Luuk Bouwhuis
Recruiter