Skip to main content

Waar sommigen zich Gen Z nog steeds voorstellen als tieners met een merkwaardige smaak in muziek en kleding, snappen anderen dat ze inmiddels toetreden tot de arbeidsmarkt. En ze blijken een heel andere kijk te hebben op banen en carrières dan voorgaande generaties.

Om talent van Generatie Z (geboren tussen 1996 en 2015) aan te trekken, kun je dus beter maar alvast rekening houden met de volgende zaken:

Geef prioriteit aan diversiteit en duurzaamheid
 Gen Z-kandidaten beschouwen het standpunt van een organisatie over diversiteit en duurzaamheid als een belangrijke factor in hun afweging om er te werken. Ze zoeken naast inkomen en de mogelijkheid tot zelfontplooiing een purpose. Je gaat dus zeker vragen krijgen over het verschil dat jouw dienst of product maakt in de wereld.

Stimuleer flexibiliteit en hybride werken
Balans tussen werk en privé, veiligheid, en een focus op kwaliteit boven kwantiteit zijn prioriteiten voor Gen Z, zeker nu na de coronacrisis. Een reguliere baan op een ouderwets kantoor met vaste werktijden past niet in hun wereldbeeld. Als je taken overal kunt uitvoeren en alleen een laptop en toegang tot internet nodig hebt, waarom zouden ze dan stipt om 08:30 uur ergens moeten inklokken? En dan ook nog in lijn met in hun ogen verouderde kledingvoorschriften zeker?

Digitaliseer het wervingsproces
Gen Z’s herinneren zich geen leven zonder technologie en ze hebben de neiging om bedrijven die moderne technologieën in hun processen integreren meer te vertrouwen dan bedrijven die dat niet doen. Dus denk ook niet dat je ze op iets ‘antieks’ als een banenmarkt tegenkomt.

Niet selecteren, maar verkopen
Gen Z-kandidaten zijn zich terdege bewust van hun waarde en wat er in de wereld te koop is. Je moet dus overtuigend zijn en uitleggen waarom jouw organisatie, baan of aanbod het beste bij hun past. In plaats van een traditioneel sollicitatiegesprek waarin de nadruk op selectie ligt, zul je de nadruk moeten leggen op overtuigen. Op het verkopen van jouw aanbod.

Als je Gen Z binnen wil halen, leef je dan in in hun belevingswereld. Bij het succesvol verleiden van kandidaten, ook van deze generatie, gaat het tenslotte om het aanpassen van jouw organisatie aan het aanbod op de arbeidsmarkt. Blijf dus je bedrijfscultuur en processen tegen het licht houden en je regelmatig de vraag stellen of er aanpassingen nodig zijn om bij de tijd te blijven!

Jeanne KorevaarBlog
9 november 2022

Een dag met wielrenner Jeanne Korevaar

Het enthousiasme dat Jeanne Korevaar aan de dag legt met haar sportprestaties werkt voor Flexibility Limburg erg aanstekelijk. Reden voor ons om een dag met…
BlogJob MarketingTipsVacatures
14 september 2022

5 basisregels bij het schrijven van een wervende vacaturetekst anno 2022

Het schrijven van aansprekende vacatureteksten is een vak apart en staat vaak niet bovenaan op de prioriteitenlijst van de HR-afdeling. Toch levert een goed doordachte…
BlogSolliciteren
11 augustus 2022

Werkgevers, vertel je verhaal!

Wedden dat werknemers dit belangrijk vinden? Steeds meer werknemers willen werken bij bedrijven die een positieve invloed hebben op de maatschappij. Zij verwachten dat een…