Blog Paul Bergs
Wist je dat bij gemiddeld 1 op de 4 vacatures het spreken van meer dan één vreemde taal een vereiste is? Dat is niet zo vreemd, want de internationale grenzen worden steeds kleiner. Door de digitalisering is de hele wereld steeds makkelijker binnen handbereik. We bestellen onze producten in Amerika en China via online webshops en doen zaken met buitenlandse bedrijven. Het beheersen van vreemde talen wordt daardoor steeds belangrijker. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders het op dat gebied goed doen. Gemiddeld spreken we maar liefst drie talen. (zie onderstaande afbeelding) Daarmee behoren we tot de top van Europa. Dat wij in Nederland meerdere vreemde talen spreken maakt het voor buitenlandse bedrijven interessant om zich in Nederland te vestigen. Het zorgt voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat dat ons dus veel kan opleveren. Maar welke kansen bied meertaligheid jou op de arbeidsmarkt? Dat lees je in deze blog.
Voordelen van meertaligheid op de arbeidsmarkt
Doordat landsgrenzen steeds meer vervagen stijgt de vraag naar mensen die meerdere talen spreken. Ook ik merk dat mijn klanten voor hun vacatures steeds meer op zoek zijn naar kandidaten die verschillende talen (multilingual) spreken. Ze beseffen dat deze kandidaten een waardevolle toevoeging zijn voor hun organisatie omdat zij vaak multi-inzetbaar zijn. Ze kunnen naast hun eigen functie, binnen de organisatie inspringen op plekken waar op dat moment een specifieke taal vereist is.
Maar er zijn nog meer redenen waarom het beheersen van meerdere vreemde talen goed voor je is. Het versterkt namelijk je positie op de arbeidsmarkt. Zeker in tijden dat de concurrentie voor een specifieke baan moordend is. Het bied je ten alle tijden een goede uitgangspositie vanwege de volgende redenen:
1) Betere baankansen
Aangezien de wereld steeds internationaler wordt kan het ook voor jou interessant zijn om te blijven investeren in je taalvaardigheid. Dit kan door je taalkennis op te frissen of een hele nieuwe taal te leren. Vooral in de regio Limburg, waar het een melting pot is van culturen en de grens met België en Duitsland dichtbij is, is het beheersen van meerdere talen een waardevolle toevoeging.
2) Je valt op
Daarnaast kun je door meerdere talen te spreken je onderscheiden van andere kandidaten die vrijwel aan dezelfde kwalificaties voor een bepaalde functie voldoen. Zet daarom altijd duidelijk op je CV welke talen je beheerst en op welk niveau. Daarmee kun je namelijk je baankansen verhogen.
Zeker wanneer je nog met z’n tweeën over bent in een sollicitatietraject en die ander net als jij over dezelfde kennis, vaardigheden en ervaring beschikt, kan die ene taal die jij wèl spreekt ervoor zorgen dat jij uiteindelijk die baan in de wacht sleept.
3|) Hoger salaris
Je talenknobbel zorgt er dus voor dat je een goede uitgangspositie hebt op de arbeidsmarkt.
Uiteraard moeten daarvoor de overige kennis en vaardigheden waarover je beschikt ook goed zijn. Wanneer dat het geval is willen werkgevers je graag hebben. Zeker wanneer je een bijzondere vreemde taal spreekt, zoals Portugees, Chinees of Arabisch. Vaak zijn ze daarvoor bereid dieper in de buidel te tasten, omdat ze weten dat mensen die zo’n taal spreken schaars zijn, maar van enorme toegevoegde waarde kunnen zijn. Het maakt het voor organisaties namelijk gemakkelijker nieuwe markten te betreden, of zaken te doen met bepaalde landen, wanneer ze mensen in huis hebben die de taal van het land (vloeiend) spreken.
4) Mooie carrièrekansen
Het feit dat je meerdere talen kunt spreken opent deuren naar allerlei interessante banen en functies. Een goed voorbeeld van iemand die uitstekend gebruik maakt van zijn meertaligheid is Europarlementariër Frans Timmermans. Hij spreekt maar liefst 7 talen vloeiend! Met gemak kan hij zich verstaanbaar maken in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans én Russisch. Dat heeft hem geen windeieren gelegd, want het heeft hem al veel mooie banen opgeleverd. Met als hoogtepunt dat hij momenteel vice voorzitter is van de Europese Commissie in Brussel.
www.onyourmind.nl
Wanneer jij dus bepaalde talen spreekt opent dit deuren die voor andere mensen en organisaties gesloten blijven. Het is ook niet voor niets dat Frans Timmermans zo’n belangrijke functie in Europa heeft gekregen. Hij kan mensen in hun eigen taal toespreken, wat begrip en respect afdwingt. Het versterkt en verheldert de communicatie tussen alle partijen, wat ten goede komt aan een prettig samenwerkingsverband.
Taalvaardigheid verbeteren
Net als met andere dingen is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Zeker wanneer je op zoek bent naar een andere baan. Op het gebied van taalvaardigheid zijn er enkele simpele dingen die je kunt doen. Een mogelijkheid is om je taalkennis te laten testen. Dit kan interessant zijn wanneer voor een bepaalde baan een specifiek taalniveau (bijvoorbeeld A2, B2) wordt gevraagd of wanneer je momenteel ‘in between jobs’ zit. In beide gevallen kan het handig zijn je talenkennis bij te spijkeren. Dit kan vaak al op een hele simpele manier.
Zo zijn er hele handige gratis apps die je daarbij kunnen ondersteunen.
Het handige hiervan is dat je er op elk gewenst moment mee aan de slag kunt. Sommige apps zijn er zelfs in spelvorm zodat je op een leuke en ontspannen manier je taalvaardigheid kan verbeteren. Een andere optie om je talenkennis op te schroeven is om films en series te bekijken in de taal van je voorkeur. Wil je bijvoorbeeld Spaans leren of bijspijkeren? Kies dan voor een serie zoals La Casa de Papel op Netflix. Of misschien vind je audiofragmenten prettiger? Dan zijn buitenlandse podcasts luisteren wellicht interessant voor jou.
Lees je graag? Kies dan voor een boek in de taal die je graag wilt leren. Begin simpel en bouw het verder uit. Denk bijvoorbeeld aan boeken van Harry Potter of The Avengers. Omdat ze voor een jonger publiek zijn geschreven, zijn dit soort boeken uitermate geschikt om te leren lezen in een vreemde taal, om zo de taal te leren. Naarmate het beter gaat, kun je het niveau van de boeken opschroeven.
Al deze opties zijn geschikt wanneer je de basistaal al beheerst. Wanneer je besluit om een hele nieuwe taal te gaan leren, kun je toch het beste fysieke taallessen volgen. Dit kun je in Nederland of in het buitenland doen, maar er zijn tegenwoordig ook online cursussen die je kunt volgen. Een taalcursus in het buitenland volgen werkt goed omdat je de theoretische kennis meteen in de praktijk kunt brengen. Je leert de taal snel omdat je enerzijds in gesprek gaat met mensen die dezelfde taal (vloeiend) spreken en anderzijds ook alle andere communicatie in diezelfde taal plaatsvindt (denk aan etiketten op producten en in de supermarkt, verkeersborden etc.)
Wil jij naar aanleiding van deze blog graag een specifieke taal laten testen of ben je op zoek naar een baan waarin je optimaal gebruik kunt maken van je talenkennis? Als specialist in meertalige profielen help ik je graag. Neem een kijkje op onze website of neem contact met me op via paul.bergs@flexibility.nl of bel 046-2077010.